Tehyn Pirhan ammattiosaston tiedote yhteistoimintaneuvottelujen päättymisestä
25.10.2024
Pirhan leikkuri osuu jälleen potilas- ja asiakastyöhön Tehyn Pirhan ammattiosasto on huolissaan Pirkanmaan aluehallitukselle esitettävistä säästötoimista, jotka toteutuessaan heikentäisivät pirkanmaalaisten hoitoa ja potilasturvallisuutta. Lisäksi hyvinvointialue ei ole käynyt henkilöstön kanssa aitoja neuvotteluja yhteistoimintalain mukaisesti. Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus päätti kokouksessaan 26.8.2024 yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämisestä 12 miljoonan euron säästöjen löytämiseksi. Samalla aluehallitus asetti neuvotteluille tavoitteeksi tarkastella erityisesti johto-, esihenkilö- ja asiantuntijatehtäviä. Yhteistoimintaneuvottelut päättyivät erimielisinä maanantaina 21.10.2024.
Hyvinvointialue esittää aluehallitukselle 80 henkilötyövuoden vähentämistä sekä lisäksi irtisanomisperusteisia muutoksia arviolta 150 työntekijän ja viranhaltijan tehtävänkuviin. Neuvottelujen kuluessa hyvinvointialue on muuttanut aluehallituksen päätöksessä mainittuja painotuksia siten, että merkittäviä vähennyksiä kohdentuu myös välitöntä potilas- ja asiakastyötä tekevään henkilökuntaan sekä heidän lähiesihenkilöihinsä.
Tehyn Pirhan ammattiosaston näkemyksen mukaan säästöjä ei tulisi kohdentaa jo ennalta kuormittuneeseen hoitohenkilökuntaan eikä heidän lähiesihenkilötyöhönsä.
”On kestämätöntä, jos samasta yksiköstä yritetään sekä vähentää henkilökuntaa että laajentaa aukioloaikoja. Yhtälö ei vain toimi.” sanoo Tehyn pääluottamusmies Saara Partanen.
Hyvinvointialueen esityksessä mukana oleva hoitotyön johtajien ja esihenkilöiden vähentäminen johtaa henkilöstön työhyvinvoinnin ja hoidon laadun heikkenemiseen sekä heikentää kustannustehokkuutta pitkällä aikavälillä. Myös hoitohenkilöstön urakehitysmahdollisuudet ja hoitotyön kehittäminen heikentyvät.
Toteutuessaan hyvinvointialueen esittämät toimenpiteet johtaisivat henkilökunnan ja esihenkilöiden työn kuormittavuuden kasvamiseen, heikentäisivät palvelujen saatavuutta sekä vaarantaisivat potilas- ja asiakasturvallisuutta.
Hyvinvointialue esittää joidenkin palvelualueidensa osalta hallinnollisten rakenteiden, kuten toimialueiden poistamista. Hallinnon keventämistä ei työnantaja kuitenkaan koko organisaationsa osalta ole nähnyt tarpeelliseksi. Työnantajan esitys sisältää toimialueiden poiston lisäksi myös lukuisia palveluita heikentäviä toiminnallisia muutoksia.
Yhteistoimintavelvoitetta ei noudatettu
Yhteistoimintaneuvotteluja käytiin seitsemän kalenteriviikon ajan. Pirkanmaan hyvinvointialue on jättänyt yhteistoimintaneuvotteluissa toimittamatta henkilöstöedustajien pyytämiä tietoja työnantajan esittämien toimenpiteiden sisällöstä sekä jättänyt huomioimatta henkilöstöedustajien tekemiä esityksiä. Osa hyvinvointialueen esittämistä toimenpiteistä on lisäksi ristiriidassa hyvinvointialueen strategian ja aluehallituksen aiempien päätösten kanssa.
Hyvinvointialue ei ole yhteistoimintaneuvotteluissa pystynyt kertomaan missä ajassa mahdolliset irtisanomiset tultaisiin toteuttamaan. Tehyn Pirhan ammattiosasto katsookin, että laissa tarkoitettu yhteistoimintavelvoite ei ole täyttynyt.
”Kyse ei ole ollut aidoista yhteistoimintaneuvotteluista. Joitakin muutoksia työnantaja on neuvottelujen kuluessa omiin esityksiinsä tehnyt, mutta valtaosin neuvotteluissa työnantaja keskittyi lähinnä perustelemaan omia esityksiään.” toteaa Tehyn Pirkanmaan hyvinvointialueen koordinoiva pääluottamusmies Kimmo Mäkelä. |