Vuoden 2024 kolmannet isot yhteistoimintaneuvottelut päättyivät erimielisinä

26.8.2024

3.6.2024 alkaneet yhteistoimintaneuvottelut päättyivät erimielisinä 12.8.2024. Yhteistoimintaneuvottelujen kohteita löytyi kaikilta palvelulinjoilta, sisältönä oli muun muassa erilaiset työaikamuutokset, työntekoalueiden muutokset, ostopalveluiden siirtämistä omaksi tuotannoksi ja hoitajamitoituksen pienentyminen ikäihmisten ja vammaisten palvelulinjalla lain sallimaan minimiin (0,6). Tuotannollisista syistä ja toiminnan uudelleenorganisoinnin seurauksena henkilöstön määrä voi vähentyä enintään 15 henkilötyövuotta, jos työntekijät suostuvat ehdotettuihin siirtoihin.
 
Yhteistoimintaneuvottelujen kuluessa työnantaja ei ole pyynnöistä huolimatta pystynyt tarkentamaan henkilöstöedustajille, mitä ehdotetut muutokset tarkoittaisivat, millaisiksi työtehtävät muodostuisivat ja miten työsuhteiden ehdot muuttuisivat. Tämä on tuottanut haasteita henkilöstön edustajille vaihtoehtoisten esitysten tekemisessä. Lisäksi henkilöstön edustajien tietoon on tullut, että neuvottelujen aikana jotkut työnantajan edustajat ovat tiedottaneet toteutuvina neuvoteltavista asioista työpaikkakokouksissa, mistä on syntynyt kuva, ettei tosiasiallisesti ole kyse yhteistoimintalain mukaisista aidoista neuvotteluista. 
 
Palveluverkkoon suunnitellut muutokset tulisivat toteutuessaan osittain heikentämään työnantajan houkuttelevuutta, joka tulee aiheuttamaan rekrytointihaasteita. Henkilöstön saatavuuden turvaamiseksi perustetut varahenkilöstöt olisivat Tehyn näkemyksen mukaan työnantajan vetovoimaisuuden kannalta suotuisampi vaihtoehto kuin henkilöstön tahdonvastainen siirtäminen. Työntekijöitä tulisi kohdella yksilöinä, ei pelkästään hallinnoitavana resurssina.
 
Työnantajan esittämät muutokset ovat olleet monelta osin ylätasoisia ja vaihtoehdottomia, joten yhteistoimintaneuvotteluissa ei ole ollut mahdollista aidosti neuvotella vaihtoehtoisista tavoista tuottaa palveluja. Työnantajan esittämien muutosten toteuttaminen edellyttääkin vielä monelta osin erillisten yhteistoimintaneuvottelujen käymistä yksiköissä. Pyydämmekin tehyläisiä olemaan yhteydessä omiin luottamusmiehiinsä mikäli työnantaja esittää muutoksia heidän työsuhteidensa ehtoihin. Esimerkiksi työntekoalueen laajentaminen on asia, jota työnantaja ei kaikissa tapauksissa saa pelkällä yksipuolisella päätöksellään toteuttaa.