Liitteen 4 ruokailutaukoa koskevissa paikallisneuvotteluissa ei tulosta

17.10.2023

Vuoden 2023 helmikuussa aloitetut paikallisneuvottelut SOTE-sopimuksen liitteen 4 mukaisessa työaikamuodossa työskentelevien ruokailutauon mahdollistamiseksi joutuisasti työn ohella päättyivät tuloksettomina. Pirkanmaan hyvinvointialue ilmoitti työnantajana, että se ei näe mahdolliseksi sopia paikallisesti liitteen 4 työaikamuodon osalta samanlaista käytäntöä kuin yleistyöajassa, jossa työntekijät ja viranhaltijat voivat itse valita ruokailevatko joutuisasti työn ohessa vai pitävätkö ruokailutauon omana aikana, jolloin he halutessaan voivat poistua työpaikalta lounaalle.

Työnantaja katsoo, että ruokailun mahdollistaminen joutuisasti työn ohessa SOTE-sopimuksen liitteen 4 mukaisessa työaikamuodossa johtaisi siihen, että työntekijät eivät olisi hyödynnettävissä yhtä tehokkaasta ja työntekijöiden työaika vähenisi, jota hyvinvointialue ei työnantajana halua. Painoarvoa hyvinvointialue ei tässä antanut sille, että hyvinvointialueen oman arvion mukaan vastaava muutos yleistyöajassa olevien työntekijöiden ja viranhaltijoiden osalta ei ole vaikuttanut potilashoitoon mutta se paransi työntekijöiden työhyvinvointia.

Ammattijärjestöt Tehy ja JUKO jättivät paikallisneuvottelupyynnön liitteen 4 ruokatauon osalta vuoden 2022 lopussa, neuvottelut aloitettiin tammikuussa 2023 ja ne päättyivät 2023 syyskuussa.

SOTE-sopimuksen liitteen 4 työaikamuodossa olevien työntekijöiden erilainen ruokailukäytäntö yleistyöajassa oleviin verrattuna aiheuttaa Pirkanmaan hyvinvointialueella runsaasti kokemuksia eriarvoisuudesta. Lukuisissa työyksiköissä hoitohenkilökunta joutuu pitämään ruokataukonsa palkattomasti omalla ajalla, kun työparina toimiva toiseen ammattiryhmään kuuluva ja siten eri työaikamuodossa oleva syö saman pöydän ääressä lounastaan palkallisella työajalla. Monesti hoitajien lounastauko jää pitämättä, kun esimerkiksi vastaanottojen aikataulut venyvät ja ruokatauon jälkeen varattuja potilasaikoja tai kokouksia ei anneta siirtää tai perua jotta lounastauon pitäminen mahdollistuisi.

Työnantaja pyrkii työnjohdollisia kanavia pitkin ohjaamaan työnantajan edustajia siihen, että ruokailutauon pitäminen SOTE-sopimuksen liitteen 4 työaikamuodon työntekijöille pitää mahdollistaa. Ruokailutauon aikana ei siis voi velvoittaa työntekijää vastaamaan puheluihin, tapaamaan potilaita, soittamaan jatkohoitopaikkoihin tai edes keskustelemaan työasioista. Tehy ja JUKO muistuttivat työnantajaa siitä, että käytännön työssä tätä periaatetta on usein mahdotonta noudattaa vaarantamatta potilas- tai asiakasturvallisuutta. Esimerkiksi kiireellistä huostaanottoa tai itsetuhoisen potilaan kiireellistä tapaamista ei voi turvallisesti keskeyttää puolen tunnin lounastauon ajaksi.

Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa on aiemmin tänä vuonna saatu tehtyä paikallisia sopimuksia koskien eräiden avohoidon intensiiviyksiköiden sekä lastensuojelun yksiköiden henkilökunnan mahdollisuutta ruokailla joutuisasti työn ohessa työaikamuodosta riippumatta. Nämä sopimukset ovat edelleen voimassa eikä tässä uutisessa mainitun neuvottelun päättymisellä ole niihin vaikutusta.

 

Miten toimia?

Koska SOTE-sopimuksen liitteen 4 työaikamuodossa olevilla ruokailutauko on omaa aikaa, ei työntekijä ole silloin työnantajan käytettävissä. Työntekijä ei voi myöskään omalla päätöksellään päättää tehdä ylitöitä, vaan siihen tarvitaan joko työnantajan määräys tai tilanteen vaatima välttämättömyys, kuten potilasturvallisuuden vaarantuminen mikäli työntekijä poistuisi ruokailutauolle. Käytännöistä on syytä pyrkiä sopimaan yksiköissä.

Jos puolen tunnin ruokailutaukoa ei kuitenkaan työntekijästä riippumattomista syistä voi pitää joko kokonaan tai osittain omana aikana, tulee työnantajan maksaa ylityökorvaukset tuona aikana tehdystä työstä. Työntekijöiden tulisi siis merkitä ylös ruokailutauolle sattuvan työn määrä ja varmistaa että se heille maksetaan. Koska työnantaja todennäköisesti pyrkii kiistämään työntekijän oikeuden saada työehtosopimuksen mukainen ylityökorvaus palkattoman ruokailutauon aikana tehdystä työstä, kannattaa työntekijän kirjata itselleen ylös milloin, miksi ja kuinka paljon ruokailutauosta on jäänyt pitämättä. Mikäli työnantaja ei suostu korvaamaan ruokailutauon ajalle osuneita työtehtäviä, kannattaa työntekijän/viranhaltijan ottaa yhteyttä omaan luottamusmieheensä.

 

SOTE-sopimuksen liitteen 4 työaikamuoto

SOTE-sopimuksen liitteen 4 mukaisessa työaikamuodossa ovat
- sairaalafyysikot, -kemistit ja -mikrobiologit
- sairaalassa, mielenterveystoimistossa, terveyskeskuksessa, kasvatusneuvolassa, kehitysvammalaitoksessa sekä muussa hoito- ja huoltolaitoksessa työskentelevät psykologit
- koulupsykologit
- terveyskeskuksen johtavat hoitajat
- ylihoitajat (ei koske apulaisylihoitajia)
- sosiaalityöntekijät ja sosiaaliterapeutit
- koulukuraattorit
​- mielenterveystoimistossa työskentelevä hoitohenkilökunta

Koska mielenterveystoimisto-käsitteen käytöstä on joillain alueilla luovuttu, on KT:n yleiskirjeessä 12/2021 erikseen määritelty millaisia tehtäviä kyseisellä käsitteellä tarkoitetaan.